Wat zijn de voordelen van vloerisolatie?

Er zijn verschillende soorten vloerisolatie mogelijk, met ieder zijn eigen voordelen. Je hebt namelijk akoestische isolatie, thermische isolatie en brandwerende isolatie. Hiervoor bestaan veel verschillende soorten isolatiemateriaal. Dit isolatiemateriaal wordt onder een zwevende dekvloer geplaatst. De vloeropbouw bestaat dan uit de constructievloer, het isolatiemateriaal, de dekvloer en de uiteindelijke vloerafwerking. Hieronder komen de verschillende soorten vloerisolatie aan bod en de bijbehorende eisen die eraan gesteld worden. Tot slot benoemen we de voordelen van vloerisolatie.

Akoestische isolatie

Vloerisolatie betreft het verminderen van geluidsoverdracht door contactgeluid. Dit zijn dus trillingen in de vloer, veroorzaakt door bijvoorbeeld voetstappen, die geluid overdragen naar andere ruimtes in het gebouw. In alle typen projecten is het van groot belang de norm en waarde qua akoestische isolatie te behalen.

Thermische isolatie

Thermische isolatie, ook wel warmte-isolatie genoemd, gaat om het weren van warmte- en kou-invloeden van buitenaf. Hiervoor zijn wettelijke normen vastgesteld. Deze worden in Rc waarden uitgedrukt en betreffen de warmteweerstand van de totale constructie. Hoe hoger deze waarde, des te beter de thermische isolatie.

Alle nieuwbouw moet voldoen aan de BENG (Bijna Energieneutrale Gebouwen) eis van 3,7 m² K/W. Deze richtlijn geldt voor vrijwel alle gebouwen waar langdurig mensen verblijven. Voorbeelden hiervan zijn woningen, maar ook kantoorgebouwen, scholen, productiebedrijven en winkels.

Brandwerende isolatie

De brandwerendheid van vloerisolatie is een belangrijk aspect. Er bestaat zoiets als de brandklasse en de brandwerendheid. De brandklasse houdt in hoe makkelijk het materiaal vlam vat en brandwerendheid gaat om de weerstand die een constructie biedt bij brand en dan uitgedrukt in minuten. Vloerisolatie is hiervan een onderdeel.

Wettelijk gezien moeten in Nederland alle materialen voorzien zijn van het CE-merk. Hierop staat ook de Euro-brandklasse van het materiaal aangegeven (variërend van A1, geen bijdrage tot brand, tot F, niet getest of uiterst brandbaar). Uiteraard is het altijd aan te raden isolatiemateriaal te gebruiken met de beste brandklasse en dus brandwerendheid.

Voordelen vloerisolatie

De overige, onderstaande voordelen van vloerisolatie hebben vooral betrekking op het praktische aspect van het gebouw.

  • Een goede isolatie kan het gebouw veiliger maken (bv. door brandwerende vloerisolatie).
  • Isolatie helpt om een pand energiezuiniger en voordeliger in verbruik te maken. Daardoor is vloerisolatie ook gunstig voor het milieu. Tegenwoordig is het ook verplicht om elk pand van een energielabel te voorzien.
  • Er ontstaat een verhoogd werk- en wooncomfort.
  • Een goed geïsoleerd gebouw of appartementencomplex is meer waard.

Meer weten?

Ben je benieuwd welke materialen qua vloerisolatie mogelijk zijn? Of wat de kosten en planningsmogelijkheden voor jouw project zouden zijn als je isolatie laat aanbrengen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Of ben je al volledig overtuigd van de voordelen van vloerisolatie? Vraag dan vrijblijvend een offerte op. Wij helpen je graag verder.

Terug naar overzicht

Onze showroom bekijken?

Je bent van harte welkom om een kijkje te nemen in onze uitgebreide showroom. Onze showroom is een ruimte die inspireert.

Maak een afspraak