Hoe werkt een geluidsisolerende vloer?

Geluidsoverlast, of dat nu plaatsvindt in een kantoorgebouw, school, appartementencomplex of een ander gebouw, kan enorm vervelend zijn voor de gebruikers. Daarom is het belangrijk hier in de realisatie van een bouwproject rekening mee te houden. Bovendien zijn er ook normen qua akoestische isolatie waaraan voldaan moet worden. Een uitstekende oplossing om geluidsoverlast te voorkomen, is door het toevoegen van een zwevende dekvloer (dekvloer op isolatie). We vertellen in het onderstaande artikel meer over normen voor geluidsreductie, geluidsoverlast en hoe een geluidsisolerende vloer werkt.

Normen voor geluidsreductie

Er zijn geluidswaarden vastgelegd voor verschillende vormen van utiliteits- en woningbouw. Bij een appartementencomplex wordt er een andere geluidsreductie verlangd dan bij een zorggebouw, school, kantoorgebouw of overheidsgebouw. Deze normen zijn vastgelegd in een grote verscheidenheid aan wetten en besluiten, waaronder bijvoorbeeld het Bouwbesluit. Een voorbeeld is dat er voor appartementencomplexen een geluidsreductie moet zijn van + 10 dB. Met de juiste combinatie van isolatiemateriaal onder een zwevende dekvloer is dit te bereiken. Voor elk soort project, in elk segment, zijn er toepasselijke oplossingen waarover we je graag adviseren.

Verschillende soorten geluid

Geluid, en eigenlijk geluidsproblemen in gebouwen, kunnen opgedeeld worden in twee soorten geluid, namelijk contactgeluid en luchtgeluid. Contactgeluid is wanneer bepaalde delen van het gebouw door contact met iets in trilling gebracht worden. Hierbij kun je denken aan het over een harde vloer lopen met hoge hakken of wanneer iemand meubilair verplaatst of iets laat vallen. De geluidstrillingen worden dus door direct contact met de constructie veroorzaakt en deze trillingen verplaatsen het geluid door de constructie.

Luchtgeluid bestaat ook uit trillingen, maar in dat geval is er geen rechtstreeks contact met een materiaal. De geluidsbron is dan iets anders zoals stemmen, machines, muziekinstrumenten en de televisie en HiFi-apparatuur. Dit geluid veroorzaakt ook weer trillingen die zich door de vloeren of muren kunnen verplaatsen. Het toepassen van een geluidsisolerende vloer biedt hiervoor een goed werkende oplossing. Ook zijn er mogelijkheden qua geluidisolerende (ook wel geluidswerende) raamdecoratie waarover wij u kunnen adviseren.

Hoe werkt een geluidsisolerende vloer?

Een geluidsisolerende vloer bestaat uit een laag akoestisch isolatiemateriaal en een zwevende dekvloer[1] . Het isolatiemateriaal wordt aangelegd boven de constructievloer en de zwevende dekvloer wordt hierop aangebracht. Afhankelijk van de (eind)gebruikerssituatie wordt er onder de zwevende dekvloer dan akoestisch en/of thermisch isolatiemateriaal aangebracht. Ten slotte wordt de zwevende dekvloer dan nog geschuurd en/of geëgaliseerd t.b.v. de uiteindelijke vloerafwerking. Een dergelijke geluidsisolerende vloer zorgt ervoor dat de geluidstrillingen veroorzaakt door contactgeluid onderbroken worden.

Soorten isolatiemateriaal

Qua isolatiematerialen zijn er vele mogelijkheden die helpen om een goede geluidsreductie te realiseren. Voorbeelden van isolatiemateriaal zijn minerale wol en geëlastificeerd polystyreen (EPS-T). Minerale wol is wol gesponnen van glas en is een stevig en geluidsisolerend materiaal met een hoge isolatiewaarde. Geëlastificeerd polystyreen is een licht isolatiemateriaal wat goed te combineren is met vloerverwarming. Ook is het bestand tegen vocht, wat ook weer extra voordelen meebrengt. Qua isolatiemateriaal zijn dit slechts enkele voorbeelden, maar we kunnen je advies op maat bieden wat betreft de best passende voor een specifiek project.

Waarvoor is een geluidsisolerende vloer geschikt?

Een zwevende dekvloer met akoestische isolatie werkt dus goed om geluid te reduceren. Sterker nog, het kan ook nog brandwerend en warmte-isolerend zijn. Bovendien zijn er veel verschillende isolatiematerialen beschikbaar waardoor we altijd maatwerk kunnen leveren. Akoestische isolatie is bijzonder geschikt voor bijvoorbeeld bioscopen en concertzalen. Maar het leent zich ook perfect voor vergaderruimtes, kantoren, studio’s, scholen, flatgebouwen, appartementencomplexen en alle andere soorten hoogbouw.

Meer informatie?

Wanneer er behoefte is aan advies op maat bieden wij onszelf graag aan om de opties te bespreken.

Terug naar overzicht

Onze showroom bekijken?

Je bent van harte welkom om een kijkje te nemen in onze uitgebreide showroom. Onze showroom is een ruimte die inspireert.

Maak een afspraak