Wanneer is de cementdekvloer beloopbaar en droog?

Na het plaatsen van een cementdekvloer kunnen hier later alle mogelijke afwerkingen op toegepast worden. Hierbij kun je denken aan diverse soorten harde en zachte vloerafwerking. Iets om rekening mee te houden in de planning van het project is de droogtijd van een (cement)dekvloer. In deze blog leggen we meer uit over de droogtijd van een cementdekvloer en de mogelijkheden om dit proces te versnellen.

De droogtijd van een cementdekvloer

Als stelregel qua droogtijd van een cementdekvloer wordt vaak gebruikt dat er een week droogtijd moet worden gerekend per cm dikte van de vloer. Het is nodig dat de nieuwe vloer volledig droog is voordat er verdere afwerking geplaatst kan worden. De droogtijd is onder andere afhankelijk van de dikte van de cementdekvloer en de luchtvochtigheid. Volgens de norm zijn cementdekvloeren na 4 dagen licht belastbaar.

Waarom is het belangrijk dat een vloer goed droogt?

Het is belangrijk dat de zandcement dekvloer goed droogt, omdat dit de ondervloer voor je uiteindelijke vloer vormt. Vloerafwerkingen hebben namelijk een droge ondergrond nodig alvorens ze gelegd worden.

Is de vloer nog vochtig? Dan kan het bij parket bijvoorbeeld zo zijn dat dit krom trekt. Wat er in andere gevallen gebeurt, is dat de vloerbedekking niet zal hechten. Dat geldt niet voor alle afwerkingen. Tegels kunnen eventueel op een niet-volledige gedroogde cementdekvloer geplaatst worden. Dit is wel iets om altijd door een deskundige zoals Brugmans Groep te laten bekijken en beoordelen. Voor deskundig advies staan we dan ook altijd klaar.

De droogtijd versnellen

Er zijn verschillende elementen die een positief of negatief effect kunnen hebben op de droogtijd van een vloer. Deze hebben veelal te maken met de locatie van het bouwproject, bijvoorbeeld de temperatuur en luchtvochtigheid. De enige factor die de droogtijd echt aanzienlijk kan versnellen is het toevoegen een droogtijdversneller. Als er een goede reden is om de cementdekvloer z.s.m. droog te krijgen, is een droogtijdversneller de enige efficiënte oplossing.

Er wordt dan een droogtijdversneller toegevoegd aan de mortel. Dit is een ‘plastificeerder’ en vervangt een deel van het water in de specie, zonder dat dit aan kwaliteit verliest. Doordat er minder water in het mengsel zit, kan de vloer zo sneller drogen. Zodoende is de droogtijd een kwestie van meerdere dagen in plaats van weken. Bij Brugmans Groep maken wij indien gewenst gebruik van droogtijdversnellers. Hierdoor kunnen we dus sneldrogende vloeren plaatsen. Enkele dagen nadat wij de cementdekvloer gestort hebben, kan dan de verdere afwerking al gemaakt worden.

Meer weten?

Je bent bij Brugmans Groep verzekerd van kwaliteit. Ben je benieuwd welke (cement)dekvloer het meest geschikt is voor jouw situatie? Neem vrijblijvend contact met ons op voor antwoorden op jouw vragen of een offerte.

Terug naar overzicht

Onze showroom bekijken?

Je bent van harte welkom om een kijkje te nemen in onze uitgebreide showroom. Onze showroom is een ruimte die inspireert.

Maak een afspraak