Kun je vloerverwarming combineren met een cementdekvloer?

Vloerverwarming is een ideale manier voor het verwarmen van allerlei ruimtes en gebouwen. De warmte wordt goed verdeeld en bovendien is het een duurzame manier van verwarmen. In deze tekst beantwoorden we de vraag; kun je vloerverwarming combineren met een cementdekvloer?

Combineren cementdekvloer met vloerverwarming

Het is mogelijk om een cementdekvloer te combineren met vloerverwarming. De cementdekvloer is in de basis een samenstelling uit cement, zand en water. Deze bevindt zich tussen de constructievloer en de eindvloer. Een cementdekvloer kan rechtstreeks op de ondervloer of op de isolatie worden aangebracht. De dekvloer kan verschillende doelstellingen hebben, namelijk:

  • de juiste vlakheidsklasse behalen,
  • oneffenheden wegwerken,
  • het gewenste peil realiseren,
  • de drager te zijn van de vloerafwerking.

Ook kunnen er de leidingen, buizen, elektra en dus de vloerverwarming in weggewerkt worden. De combinatie van een cementdekvloer en vloerverwarming leent zich goed voor verschillende typen ruimten in woning- en utiliteitsbouwprojecten.

Hoe werkt het?

Bij nieuwbouwprojecten worden in de constructievloer alle leidingen, buizen, elektra en de vloerverwarming verwerkt en wordt de dekvloer hier overheen gesmeerd. Eventueel kan hier ook een wapeningsnet en/of vezels aan toegevoegd worden om scheurvorming te beperken. De omvang van de leidingen e.d. is een van de bepalende factoren die de hoogte van de cementdekvloer beïnvloeden. In het geval van een verbouw- of renovatieproject moet de vloerverwarming in de vloer gefreesd worden. Daarna moet de vloer ook weer dichtgesmeerd worden.

Een aantal aandachtspunten

De leidingen van de vloerverwarming moeten voldoende ingedekt zijn. Om scheurvorming te minimaliseren houden we rekening met de gewenste maar ook een haalbare hoogte. De vastgestelde norm hiervoor is dat er minimaal 35 mm bovenop de leiding moet liggen. Wanneer de cementdekvloer niet de gewenste hoogte heeft, is de kans op scheurvorming groter. Daarom is het van belang om specialisten zoals die van Brugmans Groep in het project te betrekken en dit te voorkomen. Wij adviseren je graag.

De vloer extra verstevigen

Het kan zijn dat de leidingen elkaar kruisen of bovenop de isolatielaag komen te liggen. Hier kan dan een wapeningsnet overheen geplaatst worden. Deze moet op de juiste hoogte worden vastgemaakt. Het wapeningsnet zorgt zodoende voor een sterkere constructie. Een andere optie ter versteviging van de vloer is om een wapeningsvezel door de specie te laten mengen. Hierdoor komen krimpscheuren ook minder snel voor.

Vraag het opstookprotocol aan

Vanwege het risico op krimpen en scheuren van de cementdekvloer, is het belangrijk om de opwarming gestaag plaats te laten vinden. Daarnaast moet er minimaal 28 dagen gewacht worden voordat de vloerverwarming wordt ingeschakeld. Hiervoor bestaat een handig opstookprotocol die wij altijd verstrekken bij onze projecten.

Meer informatie?

Ben je benieuwd welke mogelijkheden er zijn qua combinatie van vloerverwarming met een cementdekvloer? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Terug naar overzicht

Onze showroom bekijken?

Je bent van harte welkom om een kijkje te nemen in onze uitgebreide showroom. Onze showroom is een ruimte die inspireert.

Maak een afspraak