Brugmans Groep mocht in 2018 werken aan de herontwikkeling van de voormalige Seeligkazerne voor onderwijsinstelling De Rooi Pannen. De Rooi Pannen biedt vmbo- en mbo-opleidingen aan op het gebied van horeca, toerisme & recreatie, handel & ondernemen en vormgeving & marketing. Op deze specifieke locatie heeft de onderwijsinstelling de afdelingen toerisme & recreatie en horeca gevestigd.
De Seeligkazerne bestaat uit meerdere gebouwen en kent een rijke historie. Wij hebben mogen meewerken aan de herbestemming en herontwikkeling van dit monumentale erfgoed op overheidsterrein. In samenwerking met Bouwbedrijf Remmers hebben we, o.a. werk verricht in de gebouwen ‘Het Groot Arsenaal’, een oude opslagplaats voor defensie, en ‘Het Klein Arsenaal’.
In totaal hebben we een oppervlakte van circa 7700 m² aan dekvloeren en vloerafwerkingen gerealiseerd in dit project. Zo hebben we cementdekvloeren en een zwevende vloer op basis van isolerende vloerplaten gemaakt. Verder hebben we PVC vloeren, naaldvilt, schoonloopmatten, holplinten en tapijt geplaatst.
Wat was het doel van het project?
Het doel was om een onderwijs locatie van de Rooi Pannen te vestigen. Er moest bijvoorbeeld een opleidingshotel, een school en lesgebouw gecreëerd worden. Een belangrijk aspect van de opdracht was dat alle materialen die werden aangebracht, ook weer te verwijderen moesten zijn zonder dat hierbij het oorspronkelijke rijksmonument aangetast zou worden.
Welke uitdagingen waren er?
De vloeren in het opleidingshotel eiste een hoge waarde aan geluidsisolatie. Tegelijkertijd moesten deze vloeren verwerkt worden in een zo licht mogelijk systeem. Hierdoor stond iedere aanpassing in het kader van gewichtsbesparing en akoestiek. Deze hoge doelstellingen hadden te maken met de beleving van de ruimte. Het was de bedoeling dat de geluidsoverdracht tussen de kamers en de gang en tussen de kamers zelf zoveel mogelijk beperkt werd en daar waar mogelijk zelfs helemaal geëlimineerd.
Daarnaast kregen we te maken met veel verschillende al bestaande ondervloeren wat een technische uitdaging vormde. Hierdoor moesten we voor bijna ieder bouwdeel een aparte instructie en opbouw van de ondervloer realiseren. De producten moesten aan hoge eisen wat betreft levensduur voldoen en gelijktijdig moesten de aanschaf- en onderhoudskosten hiervan begrensd gehouden worden. Ten slotte moesten de voorzieningen aan hoge brandeisen voldoen.
Hoe verliep het project?
In Het Groot Arsenaal hebben we in een monumentaal pand uit 1740 onze bijdrage geleverd om een opleidingshotel te realiseren. Wat we hier hebben gedaan is een droogbouw zwevende vloer maken die voldoet aan de gewenste hoge eisen qua geluidsisolatie. Het Klein Arsenaal en de overige gebouwen van de Seeligkazerne zijn hervormd tot een lesgebouw. Hier hebben wij alle vloerafwerkingen geleverd en aangebracht. Al met al hebben we alle uitdagingen zodanig aangepakt dat alle betrokkenen in het project trots mogen zijn op het eindresultaat.